Wyjątkowa restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Wśród wielu wariantów, jakie daje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, kolorów i duża dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Polakom kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie jedzenie
Pasty są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie można dodać do tej potrawy. włoski kucharz Owoce morza, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też risotto, tortellini, piada i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film